Ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης

Η χώρα βίωσε ένα δύσκολο καλοκαίρι, και, λόγω των πυρκαγιών. Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης και τη συγγνώμη του πρωθυπουργού;

Δεν ήταν απλώς ένα δύσκολο καλοκαίρι, ήταν ένα καλοκαίρι θλίψης, ανησυχίας και ανασφάλειας για τη χώρα μας. Ο Κ. Μητσοτάκης πράγματι ζήτησε μια συγγνώμη. Και μόλις λίγες μέρες μετά, από το βήμα της Βουλής, προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά αναφέροντας: «Έγινε κάποιο λάθος; Ελάτε να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος». Κάπως έτσι, αποκαλύφτηκε ότι η «συγγνώμη» του ήταν ψεύτικη, παραπλανητική, μια κίνηση επικοινωνιακής τακτικής χειρίστου είδους. Μια προσβολή, τόσο απέναντι στους χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται, όσο και προς το σύνολο του λαού μας που παρακολούθησε περισσότερα από 1.300.000 στρέμματα δάσους, να γίνονται στάχτη, εξαιτίας της ανικανότητας του πολυάριθμου και πολυδάπανου «επιτελικού» του κράτους. Ξέρετε, στην πολιτική, όπως και σε κάθε πτυχή της ζωής μας, η «συγγνώμη» δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι, απλά και μόνο μια «λέξη». Οφείλει αυτός που τη λέει να την εννοεί. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον, δεν έχει καταλάβει ούτε το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε, αλλά, το κυριότερο, ούτε και το γιατί συντελέστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι να δούμε τι κάνουμε από τώρα και στο εξής, τί κάνουμε τώρα για να επουλώσουμε τις πληγές και να προλάβουμε ανάλογες τραγωδίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, κατέθεσε επτά σαφείς προτάσεις:

Να κηρυχθούν άμεσα, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, στις περιοχές αυτές.

Να εκπονηθεί σε συνεργασία με τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς ένα Εθνικό Σχέδιο, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών, των φυσικών καταστροφών.

Να αξιοποιηθεί, έστω και τώρα, το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή, των τοπικών κοινωνιών.

Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει από το 2019, για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων.

Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

Ν’ ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων  περιοχών που έχουν πληγεί.

Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Παρακολουθούμε όλοι εμβρόντητοι, την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Θεωρείτε πως θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα;

Οι ευθύνες της Δύσης για τα τραγικά γεγονότα που όλοι παρακολουθούμε, είναι μεγάλες και το θέμα που προκύπτει, είναι προσφυγικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκδιώκονται από ένα αντιδημοκρατικό και ιδιαίτερα αυταρχικό καθεστώς. Γι’ αυτό και έχουμε καλέσει την Κυβέρνηση να ζητήσει την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, καθώς και σε συνεννόηση με την Ευρώπη και τον ΟΗΕ, την εγκατάσταση των προσφύγων σε γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες, μέσω ασφαλών διαδρόμων, έτσι ώστε να είναι εύκολος και ο επαναπατρισμός τους, όταν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, από εκείνα τα σημεία θα μπορεί να εφαρμοσθεί ένας ενιαίος κεντρικός μηχανισμός επανεγκαταστάσεων προσφύγων στην ΕΕ, με συγκεκριμένες και δεσμευτικές ποσοστώσεις για κάθε χώρα, ώστε να μην πέσει το βάρος της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και να αποφευχθεί η συσσώρευση προσφύγων στην Τουρκία, από όπου ένα μεγάλο ποσοστό θα περάσει το Αιγαίο. Είναι λάθος της Κυβέρνησης να δημιουργεί την εικόνα ότι μπορεί να σηκώσει έναν “νέο Έβρο”, ειδικά στη θάλασσα. Τέλος, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο της αναστολής των επιστροφών Αφγανών, στο Αφγανιστάν.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει απτόητος με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά. Τι πιστεύετε πως θα επακολουθήσει, αναλογιζόμενος τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης;

Για μια ακόμη φορά, από τους πανηγυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη για τη δήθεν επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, πήγαμε στην ομολογία της παταγώδους αποτυχίας και τα μέτρα που ελήφθησαν, ειδικά από τη στιγμή που δεν συνοδεύονται από ίχνος αυτοκριτικής, θέτουν τις βάσεις για ακόμα πιο βαθύ κοινωνικό διχασμό, οικονομική εξαθλίωση, κατάρρευση του ΕΣΥ και νέα έξαρση της πανδημίας. Η Κυβέρνηση, με τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, απέτυχε να πείσει τους πολίτες. Γι’ αυτό και ποντάρει στο διχασμό, για να επιβιώσει πολιτικά.

Είδαμε φέτος μεγάλο αριθμό παιδιών, να μην καταφέρνουν να μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και έντονες αντιδράσεις από την παράταξή σας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μισοί περίπου εκ των οποίων, εξαιτίας του νέου συστήματος και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θέσπισε εν μέσω πανδημία ο κ. Μητσοτάκης. Δεν έχει προηγούμενο αυτή η αδικία. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην έχει ιδέα για το τι εστί δημόσιο πανεπιστήμιο και να διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του στο εξωτερικό, δεν έχει κανένα δικαίωμα όμως να στερεί τα όνειρα των χιλιάδων νέων παιδιών, που επιλέγουν να σπουδάσουν σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Των παιδιών που με το προηγούμενο σύστημα, θα ήταν σήμερα φοιτητές. Όπως εύστοχα μάλιστα ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική «πανεπιστήμια για λίγους, κολέγια με δίδακτρα για τους πολλούς». Γι’ αυτό και δεσμευτήκαμε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο.

Πώς βρήκε φέτος ο τουρισμός το νησί σας, λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία;

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με αρκετές διακυμάνσεις και πολλά προβλήματα. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν κάπως καλύτεροι από πλευράς αφίξεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τη ζημιά που έχουν υποστεί χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με δεδομένο επίσης ότι ο τουριστικός κλάδος επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα πολλές ακόμα επαγγελματικές κατηγορίες, αντιλαμβανόμαστε και το μέγεθος του προβλήματος. Ανάλογη όμως είναι η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Ως αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διατηρώ πολλές επαφές με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα κι αυτό που βλέπουμε να ισχύει παντού, είναι ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, παλεύει να επιβιώσει χωρίς στήριξη.

Leave a Comment